Njerëzit me nivele më të larta të vitaminës D janë në një rrezik më të ulët të marrjes së COVID-19, sugjeron një studim i ri.
Dhe nivelet e vitaminës duket se kanë një efekt veçanërisht të fortë tek njerëzit me ngjyrë, të cilët janë më të rrezikuar nga mungesa e vitaminës D dhe COVID-19 sesa njerëzit e bardhë.
Në fakt, njerëzit me ngjyrë me nivele të vitaminës D midis 30 dhe 40 ng/ml kishin 2.64 herë më shumë gjasa të dilnin pozitivë për COVID-19, zbuluan studiuesit e Universitetit të Çikagos. Vitamina D, 'vitamina e diellit', luan një rol kritik në një sistem imunitar të funksionimit të shëndetshëm dhe absorbohet kryesisht përmes lëkurës.
Studimi i ri nuk mund të provojë se marrja e mjaftueshme e vitaminës D do të mbrojë njerëzit nga koronavirusi, por sugjeron që marrja e mjaftueshme e vitaminës mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të marrjes së saj, veçanërisht për njerëzit me ngjyrë që kanë gati tre herë më shumë gjasa të jenë të shtruar në spital për COVID-19 dhe dy herë më shumë gjasa të vdesë prej tij.
Në studimin e tyre me 4,368 njerëz në Çikago, studiuesit zbuluan se ata që kishin nivele më të ulëta të vitaminës D në gjak se 40 ng / ml ishin në një rrezik prej 7,2 përqind më të lartë të testimit pozitiv për COVID-19. Sa është 'e mjaftueshme' vitamina D është temë e debatit të vazhdueshëm midis shkencëtarëve.
Shumica e nutricionistëve thonë se dikush ka mungesë nëse nivelet e tij të gjakut bien nën 40 ose 30 ng/ml. Këto rezultate të reja na tregojnë se pasja e niveleve të vitaminës D mbi ato që zakonisht konsiderohen të mjaftueshme shoqërohet me uljen e rrezikut të testimit pozitiv për COVID-19.