Secondary Adv

Studimi: Klori ne ujin e pishinave vret Covid

Share on Google+

Uji me klor i pishinës mund të inaktivizojë virusin që shkakton COVID-19 në vetëm 30 sekonda, thuhet në një studim.

 

Virologët nga Imperial College London studiuan ndikimin e përqendrimeve të ndryshme të klorit në ujë në virusin SARS-CoV-2. Gjetjet sugjerojnë se rreziku i transmetimit të COVID-19 përmes ujit të pishinës është 'tepër' i ulët, raportuan studiuesit.

Ne i kemi kryer këto eksperimente në laboratorët tanë të lartë të kontrollit në Londër, shpjegoi autori i studimit Wendy Barclay, nga Kolegji Imperial në Londër. Në këto kushte të sigurta ne jemi në gjendje të matim aftësinë e virusit për të infektuar qelizat, i cili është hapi i parë në transmetimin e tij.

Duke përzier virusin me ujin e pishinës që na u dha nga ekipi i Water Babies, ne mund të tregonim se virusi nuk mbijeton në ujin e pishinës, nuk ishte më infektiv. Kjo, së bashku me faktorin e madh të hollimit të virusit që mund të gjejë rrugën e tij në një pishinë nga një person i infektuar, sugjeron që shansi i kontraktimit të COVID nga uji i pishinës është i papërfillshëm.

Në studim, Profesor Barclay dhe kolegët gjetën se një përqendrim i klorit të lirë prej 1.5 miligramë për litër dhe një pH midis 7–7,2 zvogëloi infektivitetin e SARS-CoV-2 më shumë se 1000 herë brenda vetëm 30 sekondave. Testet e mëtejshme duke përdorur përqendrime të ndryshme të klorit dhe niveleve të pH arritën në përfundimin se klori në mbeturinat e pishinave është më efektiv me një nivel të ulët pH.

Kjo, tha ekipi, është në përputhje me udhëzimet aktuale për funksionimin e pishinës, e cila rekomandon një përqendrim të klorit prej 1.5 miligramë për litër dhe një nivel pH prej 7.0. Këto zbulime sugjerojnë se rreziku i transmetimit nga uji i pishinës është i ulët, tha shefi ekzekutiv i Swim England Jane Nickerson.


Më të lexuarat