Secondary Adv

Investimet ne HEC-e arrijne ne 2.6 mld euro. Vjosa, Skavica dhe Osumi ne ndertim

Ministria e Ekonomisë analizon se vlera e investimeve në sektorin e energjisë ka arritur në fund të vitit 2014 në rreth 2,6 miliardë euro. Aktualisht janë vënë në punë 104 HEC të vogla dhe me një total të instaluar të energjisë 210 MW.


Investimet ne HEC-e
Ndërsa në dy vitet në vijim 2015-2017 investimet në këtë fushë do të vijojnë me ndërtimin e impianteve të vogla të mesme, por edhe të mëdha. Investimi kryesor është e lidhur me ndërtimin e HEC mbi lumin Devoll me fuqi 280 MW, HEC në lumin Osum me (152 MW), dhe HEC-i në lumin Vjosë (350 MW), dhe Skavica në Drin me (200 MW).


Ministria e Ekonomisë në një material të posaçëm për investimet në energji sqaron se, masat e marra për zbatimi i suksesshëm e këtyre projekteve janë të lidhura me krijimin e lehtësirave fiskale dhe procedurale, duke përfshirë skemat për të lehtësuar kreditimin e hidrocentraleve të vogla.


Projektet  kryesore shqiptare
Gjithashtu projektet kryesore shqiptare për rritjen e kapaciteteve të interkonjeksionit janë: Ndërtimi i linjës së interkonjeksionit Shqipëri-Kosovë, i cili pritet të përfundojë brenda 2016 viti. Gjatë periudhës 2015-2017, po punohet për specifikimet teknike për ndërtimin e linjës së interkonjeksionit me Maqedoninëdhe identifikimin e burimit të financimit.Paralelisht është duke u investuar edhe në rritjen e kapacitetit transmetues dhe stabilitetin e furnizimit me energji në vend në vend. Projektet kryesore në ndërtimin e linjave të transmetimit janë: Projekti i jugut unazë, linja 220 kVTirana2-Rrashbull, linja 220 kV Elbasan -Fier, projekti i Unazës së Tiranës.


Më të lexuarat