Secondary Adv

FMN miraton 15.6 miliarde dollare ndihme per Ukrainen

Bordi i FMN miratoi të premten një paketë ndihme prej 15.6 miliardë dollarësh të nënshkruar më 21 mars me qeverinë ukrainase.

 

Kredia jepet për të ndihmuar vendin të përmbushë nevojat e tij urgjente financiare. Është kredia më e madhe që ka marrë Ukraina që nga pushtimi rus më 24 shkurt 2022 dhe paketa e parë e madhe e ndihmës e miratuar nga FMN për një vend të përfshirë në konflikt aktiv.

 

“Paketa e ndihmës katërvjeçare pritet të mbështesë rritjen graduale ekonomike duke krijuar kushtet për rritje afatgjatë në një kontekst të rindërtimit pas konfliktit dhe në rrugën drejt integrimit në BE”, tha FMN.

 

Mbështetja është pjesë e një programi të përgjithshëm të ndihmës financiare prej 115 miliardë dollarësh, prej të cilave 2 miliardë dollarë janë një fshirje e pjesshme e borxhit ekzistues.

 

“Pjesa e mbetur prej 80 miliardë do të jepet nga donatorë dypalësh dhe shumëpalësh, për 20 miliardë dollarë në formë donacionesh, 60 miliardë dollarët e mbetur do të marrin formën e një kredie preferenciale,” shpjegoi një përfaqësues i FMN.

 

Paketa e re e ndihmës në vitin e parë do të ndihmojë qeverinë ukrainase të garantojë një “buxhet të qëndrueshëm për vitin 2023”, duke lejuar forcimin e financave të shtetit duke ndihmuar në uljen e inflacionit.

 

Faza e dytë do të synojë zbatimin e reformave të nevojshme strukturore “për të siguruar stabilitetin makroekonomik dhe për të mbështetur rimëkëmbjen dhe rindërtimin e pasluftës”.

 

Ukraina ka marrë mbështetje të konsiderueshme që nga fillimi i konfliktit, më 24 shkurt 2022, si nga Banka Botërore, e cila tashmë i ka dhënë më shumë se 20 miliardë dollarë, në formën e kredive ose granteve dhe nga Shtetet e Bashkuara, të cilat ata i dhanë më shumë se 110 miliardë dollarë duke përfshirë mbështetjen ushtarake.

 

Një pjesë e konsiderueshme e këtyre burimeve kontribuan në ruajtjen e funksionimit të shërbimeve publike dhe pagesën e pagave të nëpunësve civilë, si dhe në ofrimin e kujdesit për të zhvendosurit brenda vendit.

 

FMN- ja po mbështet në rimëkëmbjen e pjesshme dhe graduale ekonomike këtë vit në Ukrainë, kryesisht falë mirëmbajtjes së infrastrukturës bazë, siç është rrjeti elektrik, i cili është objektivi i bombardimeve ruse./Burimi: abcnews.al


Më të lexuarat