Secondary Adv

Ekonomia gjermane ne recesion, tkurrje prej 0.3 per qind ne tremujorin e pare

Ekonomia e Gjermanisë u tkurr në tremujorin e parë të 2023, krahasuar me tre muajt e mëparshëm, duke hyrë kështu në një recesion teknik.

 

Një vlerësim paraprak kishte treguar se produkti i brendshëm bruto mbetet në zero rritje në tremujorin e parë – që do të thotë se Gjermania i ka shpëtuar për pak një recesioni.

 

PBB-ja ra me 0.3% për tremujorin kur u rregullua për shkak të cmimeve dhe efekteve sezonale, sipas të dhënave nga Zyra Federale e Statistikave, Destatis.

 

Shifrat nga janari deri në mars pasojnë një rënie prej 0.5% në tremujorin e katërt të 2022 – shit. Një recesion zakonisht përkufizohet si dy tremujorë të njëpasnjëshëm tkurrjeje.

 

Inflacioni vazhdoi të ndikojë në ekonominë gjermane gjatë tremujorit. Kjo u reflektua në konsumin e familjeve, i cili ra me 1.2% tremujor në tremujor.

 

Familjet shpenzuan më pak për ushqime, pije, veshje, këpucë dhe mobilje sesa në tremujorin e mëparshëm. Ata gjithashtu blenë më pak automjete të reja, ndoshta për shkak të ndërprerjes së subvencioneve të qeverisë në fund të vitit 2022.

 

Kishte një rreze drite kur bëhej fjalë për investimet, të cilat u rritën në tre muajt e parë të vitit pas gjysmës së dytë të dobët të vitit 2022.

 

E varur shumë nga importet ruse të energjisë, Gjermania mbeti veçanërisht e ekspozuar pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt 2022.

 

Një dimër i butë në Gjermani nënkuptonte që skenarët më të këqij – si mungesa e gazit, që do të kishte shkatërruar ekonominë – por kjo nuk ndodhi.

 

Recesioni i fundit i Gjermanisë erdhi pasi pandemia COVID-19 në fillim të vitit 2020 e detyroi qeverinë të mbyllte sektorë të tërë të ekonomisë.

 

Konsumatorët kanë parë se inflacioni i lartë gërryen fuqinë e tyre blerëse, duke ulur kërkesën në ekonomi.

 

Megjithëse tendenca rritëse e çmimeve është zbutur kohët e fundit, norma vjetore e inflacionit prej 7.2% e regjistruar në muajin prill konsiderohet ende relativisht e lartë./Burimi: Scan TV


Më të lexuarat