Secondary Adv

Ndotja nga plastika vret 3.7 milion njerez ne vit

Share on Google+

Ndotja e shkaktuar nga mbetjet plastike po vret 1 njeri çdo 30 sekonda në botën në zhvillim, paralajmëron Sir David Attenborough në një raport.   

 

Plastika njëpërdorimshe, e transportuar në të gjithë botën nga shtete të pasura si Britania ose e shitur nga shumë kombe, mund të shkaktojë deri në një milion vdekje në vit. 

 

Djegia e plastikës mendohet gjithashtu të shkaktojë një të pestën e vdekjeve nga ndotja e ajrit, gjë që vret rreth 3.7 milion njerëz në vit. Ekspertët gjithashtu i kanë quajtur kompanitë shumëkombëshe, qeset dhe dhe shishet plastike të të cilëve janë duke shkaktuar probleme të veçanta në botën në zhvillim. Çdo 30 sekonda, sipas raportit Britania e Madhe hedh dy autobusë të dyfishtë të mbeturinave plastike. 

 

Në të njëjtën kohë, në vendet në zhvillim janë djegur ose hedhur 30 ngarkesa të dyfishta, dhe një person i vetëm vdes nga sëmundjet e shkaktuara nga mbetjet e keqmenaxhuara. Problemi është "kultura hedhëse" e perëndimit, dhe fakti që rreth gjysma e plastikës përdoret vetëm një herë para se të hidhet poshtë. Vendet më të varfra nuk mund të merren me mbetjet plastike të krijuara, duke djegur ose hedhur 93 për qind të saj. 

Ndotja e plastikës bllokon rrugët ujore dhe kullon, duke u kombinuar me kanalizimet e dobëta, duke bërë që njerëzit që jetojnë pranë ndërtimeve të plehrave të kenë dy herë më shumë gjasa të marrin sëmundje që shkaktojnë diarre si kolera. Ndërkohë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, mbledhja e shiut në paketimin e plastikës është 'famëkeq' për mushkonja riprodhuese që mbajnë ethe tropikale. 

 

Plastika bëhet shtëpi e sëmundjeve që mbartin parazitë dhe mizat, duke shkaktuar sëmundje të zemrës dhe kancer nga grimcat e vogla të lëshuara në ajër kur ajo digjet. 


Më të lexuarat