Secondary Adv

10 Detet dhe Oqeanet me te medha ne bote

Share on Google+

Siç e dimë të gjithë rreth 71% e Tokës është e përbërë nga uji i lëngshëm, nga të cilat, oqeanet dhe detet formojnë një nga pjesët më të mëdha të sipërfaqes. 

 

Ka rreth 113 dete me thellësi dhe madhësi të ndryshme dhe 5 oqeane të ndryshme në botë, secila prej tyre ka karakteristikat dhe veçoritë e saj unike. Të gjithë oqeanet në botë kanë një vëllim prej 0.3 miliardë km kub dhe një thellësi mesatare prej 12.080.7 këmbë. Këtu është lista e 10 deteve dhe oqeaneve më të mëdha në botë.

 

1. Oqeani Paqësor-64,196,000 milje katrorë  

2. Oqeani Atlantik-33,400,000 milje katrorë  

3. Oqeani Indian-28,400,000 milje katrorë 

4. Oqeani Artik-5,100,000 milje katrorë   

5. Deti Koralor- 1,850,000 milje katrorë   

6. Deti Arabik-1,491,000 milje katrorë   

7. Deti i Kinës Jugore-1,148,000 milje katrorë   

8. Deti i Karaibeve-971,000 milje katrorë  

9. Deti i Mesdheut-969,000 milje katrorë   

10. Bering Sea-  87-873,000 milje katrorë  


Më të lexuarat