Secondary Adv

Duhen 4 vite per prodhimin e 7.8 mld dozave

Share on Google+

Mund të duhen edhe katër vjet për të prodhuar mjaftueshëm doza të vaksinës së koronavirusit për të imunizuar të gjithë popullsinë botërore. 

  

Një nga prodhuesit më të mëdhenj të vaksinave në botë, Serum Institute of India, pohoi se kompanitë nuk do të jenë në gjendje të prodhojnë doza të vaksinës aq shpejt për 7.8 miliardë njerëz në Tokë para vitit 2024. 

Dhjetra kompani dhe ekipe shkencore në të gjithë botën po përpiqen përmes kërkimit dhe zhvillimit për të provuar dhe krijuar një vaksinë që mund t'i japë fund pandemisë, e cila ka vrarë pothuajse një milion njerëz që kur filloi të përhapet në dhjetor. 

Ka kandidatë premtues, me prova të hershme që sugjerojnë se është e mundur të ndërtohet imuniteti kundër Covid-19. Një vaksinë e bërë nga Universiteti i Oksfordit duket të jetë kandidati kryesor dhe provat kanë rifilluar pasi janë ndalur javën e kaluar kur një pjesëmarrës britanik u sëmur.

Por shkencëtarët më të mirë nuk presin që një vaksinë funksionuese të përfundojë më herët para vitit të ardhshëm, dhe madje edhe atëherë miliarda doza do të duhet të bëhen dhe shpërndahen.

Kompanitë e shumëfishta, përfshirë AstraZeneca që po bën vaksinën e Oksfordit, kanë njoftuar plane për të bërë qindra miliona doza të vaksinave të tyre, por jo të gjitha do të rezultojnë të suksesshme.

Kompanitë nuk kanë infrastrukturë për të bërë miliarda doza të nevojshme para vitit 2024. Mund të zgjasë edhe më shumë nëse vaksina  jepet në dy doza.


Më të lexuarat