Secondary Adv

Projekti i kulles se mbuluar me 10.000 bime

Share on Google+

Arkitekti italian Stefano Boeri ka përfunduar kullën e strehimit social të mbuluar me bimë, Trudo Vertical Forest në Eindhoven. 

 

Blloku i strehimit është 70 metra i gjatë dhe i rrethuar me ballkone të spikatura që mbështesin mbi 10.000 bimë. Eshtë "pylli vertikal" i parë i Stefano Boeri Architetti në Holandë.

Ndryshe nga pyjet e mëparshëm vertikalë përfshirë Bosco Verticale që përmbanin apartamente luksoze, kulla 18-katëshe ka 125 njësi strehimi shoqërore të përballueshme. Trudo Vertical Forest është i mbështjellë me breza të bardhë prej betoni të bardhë që mbështjellin ndërtesën midis shiritave të lustrimeve që reflektojnë diellin.

Këto ballkone mbështesin 10,135 bimë, shkurre dhe pemë. Materialet e zgjedhura si komponentët e betonit dhe të parafabrikuar siguruan kontroll të kostos në një strategji në përputhje me natyrën e brendshme të banesave sociale, vazhdoi ajo.

Sipas studios, çdo vit pylli vertikal do të thithë mbi 50 tonë CO2 dhe mbi 13 tonë oksigjen. Studio shtoi panele diellore në çatitë e ndërtesave ngjitur në mënyrë që të prodhojë një pjesë të energjisë së konsumuar nga kulla, ndërsa u instalua një sistem grumbullimi rezervuari-ujë-shiu për të ujitur mbjelljen.

Ndërtesa llogarit dhe përshtatet për rritjen e peshës dhe madhësisë së pemës së saj duke vlerësuar se çdo pemë mund të dyfishohet në peshë gjatë jetës së saj. Pylli vertikal i kullës do të monitorohet nga kopshtarë të cilët do të mbajnë dhe do të presin pemët dhe shkurret e tij.


Më të lexuarat