Secondary Adv

10 fakte qe duhet ti dini per sistemin diellor

Share on Google+

Sistemi ynë diellor është i përbërë nga dielli dhe çdo gjë tjetër që sillet në orbitë përreth yllit tonë; planetet, planetet xhuxhë, hënat dhe shkëmbinjtë hapësinorë.1. Orbita jonë rreth Diellit është pothuajse rrethore që ndryshon mes 91.4 milion milje deri në 94.5 milion milje në largësinë e saj (aphelion).

2. Dielli përfaqëson rreth 99.86 përqind të masës totale të sistemit tonë diellor.

3. Diametri i Diellit është më shumë se 100 herë më i madh se ai i Tokës.

4. Ndryshe nga Toka dhe planetet e tjera që rrethojnë Diellin, Dielli orbiton vetë qendrën e galaktikës, por merr rreth 250 milionë vjet për të përfunduar një orbitë.

5. Në orbitën e tij nëpër galaktikë, Dielli udhëton rreth 140 kilometra në sekondë.

6. Ngrohja e Diellit vjen nga bashkimi bërthamor pasi atomet e hidrogjenit bashkohen së bashku për të formuar helium.

7. Dielli pritet të vazhdojë të digjet për rreth pesë miliard vjet.

8. Edhe pse temperatura e sipërfaqes së Diellit vlerësohet të jetë midis 5,000 dhe 6,000C, brendësia e tij mund të arrijë në 15,000,000C.

9. Dielli është klasifikuar si një yll Yellow Dwarf. Ndërsa digjet, ai do të bëhet më i ndritshëm dhe më i madh dhe do të kthehet së pari në një Red Giant, pastaj një Yellow Dwarf .

10. Kur të bëhet një Red Giant , do të zgjerohet dhe do të përfshijë Mërkurin, Venusin dhe Tokën.


Me te lexuarat ne Inovacion