Secondary Adv

Kodet e sigurise se iphone mund te thyhen lehtesisht nga kjo pajisje

Share on Google+

Në vitin 2016, kërkesa ligjore e FBI-së për të detyruar Apple për të zhbllokuar iPhone 5c  për shkak të një ngjarje kriminale në San Bernadino solli çështjen e ckodimit të telefonit në ndërgjegjen publike.

 

Edhe pse njerëzit në përgjithësi e dinin se smartphones ishin të sigurta, informacioni që ata kishin nuk ishte plotësisht i bindshëm për ta, deri sa u desh një rast shumë i bujshëmpublik që njerëzit të kuptonin se edhe agjensia më e lartë e zbatimit të ligjit nuk mund të shkatërronte lehtë pajisjet bazë të konsumatorit. Tentimi për të thyer sigurinë në iPhone është një lojë mace dhe miu vazhdimisht në zhvillim dhe jo shumë agjenci të zbatimit të ligjit janë në gjendje të marrin pjesë. Në vend që të punësojnë kriptografët e tyre, forcat e zbatimit të ligjit në vend blejnë "shfrytëzime" nga firmat e piraterisë, të cilët i shesin teknologjitë e tyre kujtdo që mund të paguajë dhjetëra mijëra dollarë.  

Një lloj i ri i thyerjes së sigurisë së iPhone, i quajtur GrayKey, është një kuti e thjeshtë në përdorim e cila është e aftë të thyejë edhe sigurinë e iPhone-it të fundit  iOS 11, dhe siç pritej, policët po rreshtohen për ta blerë atë. Motherboard ka përdorur kërkesa nga të dhënat publike për të zbuluar se forcat e policisë dhe agjencitë federale në të gjithë vendin kanë blerë kuti GrayKey për të zhbllokuar iPhones dhe për të anashkaluar enkriptimin e tyre. Sipas raportimeve të Motherboard, forcat rajonale të policisë, duke përfshirë Policinë e Shtetit të Marylandit dhe policinë e shtetit Indiana kanë blerë GrayKey. Gjithashtu të përfshira janë edhe agjencitë federale, duke përmendur Shërbimin Sekret, FBI, Departamentin e Shtetit, dhe DEA , të cilat thuhet se kanë blerë këtë pajisje ose po planifikojnë gjithashtu.

 

Pajisja GrayKey u bë e njohur që nga marsi, dhe është jashtëzakonisht e besueshme dhe e thjeshtë për t'u përdorur, sipas asaj që dimë në lidhje me të. Pajisja vjen në dy lloje: Modeli më i lirë kushton 15,000 dollarë, kërkon një lidhje interneti dhe është i kufizuar deri në 300 zhbllokime, ndërsa versioni prej 30,000 dollarë do të thyejë sigurinë e çdo iPhone që i nevojitet policisë dhe forcave të rendit. Mënyra e duhur për një përdorim të saktë nuk është i njohur, por duket se është një formë e hakimit me forcë brutale. 

  

Pajisja është e mbyllur në kuti ku përmes një lidhësi ndriçuesi të integruar, metodikisht provon kombinime për të zhbllokuar kodet e sigurisë. Një kod me gjashtë shifra mund të prishet brenda tri ditëve, por kodet më të thjeshta me katër numra mund të thyhen për dy orë. Pajisja mund të mposhtet praktikisht duke përdorur një kodkalim të gjatë alfanumerik.


Më të lexuarat