Secondary Adv

10 ndertesat me te vecanta ne bote

Share on Google+

Kohët e fundit gjithnjë e më shumë po hasim ndërtesa nga më të ndryshmet në karakteristika dhe pamje.

 

Ndërtesa shumëkatëshe me sipërfaqe dhe forma të ndryshme, janë tashmë të zakonshme, por ajo çfarë nuk dimë është ekzistenca e këtyre ndërtesave aq të veçanta por edhe të çuditshme njëkohësisht. Këto ndërtesa janë tëshpërndara në të gjithë botën dhe duhet thënë që çdonjëra prej tyre është unike.       

 

1. Stone House, Portugali

Shtëpia e gurit në Portugali është ndërtuar mes dy shkëmbinjve dhe arkitektura e saj ka impresionuar disa nga emrat më të mëdhenj të fushës. Shtëpia është shumë e rehatshme brenda, ka një oxhak dhe gjithçka është e nevojshme, kështu që është një shembull i mrekullueshëm i arkitekturës moderne në stilin e gurit.

 

2. Dancing Building, Republika Çeke

Shtëpia që vallëzon ose "Fred and Ginger" është vendosur në Pragë, Republikën Çeke. Kjo është një kryevepër e mahnitshme e arkitekturës, e cila ka hijeshinë e saj romantike. Është diçka kaq e ëmbël kur sheh mënyrën se si ndërtesat përqafohen me njëra tjetrin njëjtë si për një vallëzim. E projektuar nga Vlado Miluniç në bashkëpunim me Frank Gehry, është një ndërtesë elegante dhe mahnitëse, e cila u bë simbol i qytetit.

3. The Niteroi Contemporary Art Museum, Brazil

Muzeu i Artit Bashkëkohor Niteroi është ndërtesë e rëndësishme për qytetin. Kjo ndërtesë duket sikur vjen nga një botë tjetër, ose nga hapësira e jashtme. Është ndërtuar në vitin 1996, projektuar nga Oscar Niemey, i cili e krijoi atë me ndihmën e Bruno Contarinit. Ndërtesa është 16 metra e lartë dhe diametri i kupolës së saj është 50 metra. Ndërtesa e mahnitshme po grumbullon admirim nga të gjithë arkitektët dhe njerëzit e zakonshëm, të cilët i pëlqejnë gjërat e pazakonta dhe origjinale.

 

4. La Pedrera, Spanjë

La Pedrera ose i njohur edhe si Casa Mila është në Barcelonë, Spanjë. Historia e shtëpisë është shumë interesante. Ajo është projektuar nga Antoni Gaudi dhe është ndërtuar për një çift të martuar. Është një ndërtesë e jashtëzakonshme, por me stil, e cila konsiderohet shumë e pazakontë duke qënë se nuk ka asnjë vijë të drejtë. Vizitorët mund të shkojnë në katin e fundit, papafingo dhe çati dhe të kenë një vështrim të afërt të kësaj kryevepre.

 

5. The Crooked House, Poloni

Shtëpia e shtrembër në Sopot, Poloni ka një strukturë të jashtëzakonshme dhe të mahnitshme. Ajo u ndërtua në vitin 2003 me dizajn të bazuar në fotografitë e Jan Marcin Szancer dhe Per Dahlberg. Duket si e marrë nga një film karikaturë, dizajni i saj është "i shtrembër", por një lloj simetrie, kështu që nuk është aspak i shëmtuar, vetëm i çuditshëm. Pjesa interesante është se si ndërtuesit arritën të krijonin këtë ide gjeniale, por shtëpia është një fakt dhe të gjithë admirojnë kreativitetin e tyre.

  

6. Habitat 67, Montreal, Kanada

Habitat 67 në Kanada është një kompleks i cili i ngjan një marrëveshje shumë interesante të cubave me të cilët luajnë fëmijët. Është shumë interesante se si është projektuar duket kaq origjinale dhe njëkohësisht është një ndërtesë plotësisht e qëndrueshme dhe e rehatshme për jetesë.   

 

7. Forest Spiral – Hundertwasser Building, Gjermani

Ky Spiral i Pyjeve u përfundua në vitin 2000 dhe është një ndërtesë vërtet e mahnitshme me një çati të gjelbër, që i ngjan një spiraleje. Ngjyrat, lëvizja e spirales, i gjithë dizajni është shumë elegant dhe i ngrohtë, e bën tërë ndërtesën të duket e bukur dhe komode, një vend i vërtetë për të jetuar. Projektuesi Friedensreich Hundertwasser, është një artist, gjë e cila shpjegon pse duket si një kryevepër dhe dizajni i tij u ekzekutua në mënyrë të përsosur nga arkitekti Heinz Springmann.

 

8. Cubic Houses, Rotterdam, Hollandë

Shtëpitë kubike në Rotterdam dhe Helmond, Holandë u hartuan nga Piet Blom. Ato janë kube, të vendosura në kënde të ndryshme mbi shtylla në forma gjashtëkëndore, kështu që ata i ngjajnë pemëve, dhe të gjitha bashkë formojnë një pyll. Ka 38 kube të vogla, dhe të gjithë janë bashkangjitur njëri me tjetrin, kjo është një ide gjeniale, e cila u përfundua në mënyrë të përsosur.

 

9. Cathedral of Brasilia, Brazil

Katedralja e Brasilia është një ndërtesë e bukur, e projektuar për të qenë rezidenca e Kryedioqezës së Brasilisë. Projektuesi, Oscar Niemeyer e bëri këtë strukturë të mrekullueshme duke përdorur 16 kolona prej betoni, secila prej tyre me peshë 90 ton. Është një ndërtesë mahnitëse, e mbushur me dritë dhe e krijuar me kujdes të madh për detajet. Katedralja e Brasilia është padyshim një ndërtesë padyshimme vlerë për t'u parë.

  

10. National Centre for the Performing Arts, Kinë

Qendra Kombëtare për Artet Performuese, NCPA së shpejti, ndryshe nga ndërtesat më të reja në Kinë mori pothuajse 6 vjet që të ndërtohet, filloi në vitin 2001 me projektin e Paul Andreu dhe përfundoi në vitin 2007. Por ndërtimi i saj dhe koha që iu desh ia vlente, duke marrë parasysh rezultatin. Ndërtesa i ngjan një veze të madhe, të shtrirë në një liqen artificial, të gjitha janë bërë nga titani dhe qelqi dhe duket shumë e mahnitshme. 

 


Më të lexuarat