Secondary Adv

Nje insekt fluturues robot qe komandohet me wireless

Share on Google+

Inxhinierët në Universitetin e Uashingtonit kanë njoftuar se Robofly ka kryer testin e tij të parë duke shënuar herën e parë të fluturimit të një insekti robotik fluturues me wireless. 

 

Më parë, elektronika që insektet mbanin në shpinë dhe kontrollonin krahët e tyre ishin shumë të rënda për robotët për të fluturuar, domethënë duhej të mbeteshin të lidhur me një tel. RoboFly është vetëm pak më e rëndë se sa një kruajse dhëmbësh dhe është mundësuar nga një qark në bord që konverton energjinë lazer në energji të mjaftueshme për të lëvizur krahët e tij. Para kësaj, koncepti i robotëve të fluturimit me madhësi të insekteve  por me wireless ishte një imagjinatë e shkencës. A do të ishim në gjendje t'i bënim ata të punonin pa pasur nevojë për tela?  tha bashkëautori Sawyer Fuller, një profesor asistent në Departamentin UW të Inxhinierisë Mekanike.

 

RoboFly i ri me wireless tregon se ata janë shumë më afër jetës së vërtetë. Roboti fluturues në madhësinë e insekteve mund të përdoret për punë të cilat harxhojnë shumë kohë si survejimi i  rritjes së kulturave bujqësore në fermat e mëdha ose duke nuhatur rrjedhjet e gazit. Nëse këta robotë mund ta bëjnë të lehtë gjetjen e rrjedhjeve, ato do të kenë më shumë të ngjarë të krijohen, gjë që do të zvogëlojë emetimet e serrave. Një gjë e tillë është e frymëzuar nga mizat e vërteta, të cilat janë me të vërtetë të mira për të fluturuar rreth kërkimit të gjërave me erë të keqe.  

 

Pra, ne mendojmë se kjo është një përdorim mjaft i mirë për RoboFly tonë, "vazhdoi Fuller. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në misionet e kërkimit dhe shpëtimit të jetëve. Robotët fluturojnë duke përplasur krahët e vegjël, sepse ato janë shumë të vogla për të përdorur helika. Megjithatë, madhësia e tyre e vogël është e dobishme pasi këta robotë janë të lirë për tu bërë pra kanë kosto të ulët dhe mund të futen lehtë në vende të ngushta që janë të paarritshme për dronët e mëdhenj.  

 

Fuller kishte zhvilluar më parë RoboBee, i cili kishte një zinxhir që lejoi atë për të marrë fuqinë dhe kontrollin përmes telave nga toka. RoboFly është plotësisht autonome tani. Ata përdorin një rreze lazer të ngushtë të padukshëm për të fuqizuar robotin e tyre. Ata vunë rreze lazer në një qelizë fotovoltaike, e cila është bashkangjitur mbi RoboFly dhe konverton dritën lazer në energji elektrike."Kjo ishte mënyra më efikase  për të transmetuar më shpejt sa më shumë energji tek Robofly pa qënë nevoja ta ngarkosh atë me shumë peshë", tha bashkë autori, Shyam Gollakota. Tani për tani, RoboFly mund të ngrihet dhe të ulet, por ekipi shpreson së shpejti që ata të jenë në gjendje të lëvizin lazerin për të drejtuar insektet robotike. Lazeri i vetëm nuk jep tension të mjaftueshme për të lëvizur krahët, në këtë mënyrë ekipi i projektoi një qark që e rriti fuqinë e robotit fluturues me shtatë volt të cilat vijnë jashtë qelizës fotovoltaike dhe arrijnë deri në 240 volt të cilat janë të nevojshme për të fluturuar. 

 

Për ti dhënë Robofly kontroll mbi krahët e veta, inxhinierët shtuan një mikrokontrollues në të njëjtin qark.'Mikrokontrolluesi vepron sinjë tru i vërtetë i insekteve fluturuse duke i treguar muskujve te kraheve se ku ato duhet të lëvizin, "tha bashkë autori Vikram Iyer, një student i doktoraturës në Departamentin UW e Inxhinierisë Elektrike.


Më të lexuarat