Secondary Adv

Amerika sjell kompjuterin me te shpejte ne bote

Share on Google+

SHBA sapo mori titullin për superkompjuterin më të shpejtë në botë. Të premten, Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Departamentit Amerikan të Energjisë në Tennessee zbuloi superkompjuterin 'Summit' që mund të japë një performancë maksimale prej 200 petaflops, ose rreth 200 katrilion llogaritjet për sekondë. 

 

Ai arriti të mundë mbajtësin e mëparshëm të rekordit që ishte supercomputer i Kinës Sunway TaihuLight. Summiti është 60% më i shpejtë se superkompjuterin TaihuLight, i cili mund të arrijë një performancë maksimale prej 93 petaflops. Ky artikull vë SHBA në frontin e 500 superkompjuterëve të lartë në botë. Konkretisht, është mundësuar nga gjashtë GPU Nvidia Tesla V100 dhe dy çipe 22 core IBM Power 9. Ajo përmban 4,608 servera dhe një 10 petabytes të memories. Është më i rëndë se një avion komercial dhe një milion herë më i shpejtë se laptopi juaj mesatar.  

  

Rrjeti i serverëve kërkon rreth 4.000 litra ujë në minutë në mënyrë që të mos mbinxehen. Kompjuteri i quajtur Summit  tani është superkompjuteri shkencor më i fuqishëm dhe më i zgjuar në botë, sipas IBM. ORNL vuri në dukje se aftësia e saj është më shumë se tre miliardë miliardë llogaritje precize të përziera për sekondë. Departamenti i Energjisë vuri në dukje se aftësitë superkompjuterike amerikane janë rritur në mënyrë eksponenciale me një faktor prej 300,000 'që nga viti 1993.' Informatika me performancë të lartë mbetet një përparësi integrale për DOE ', tha agjencia në një deklaratë. Hulumtuesit dhe zyrtarët qeveritarë do të përdorin Summitin për të kryer një sërë detyrash të lidhura me mësimin e makinës, rrjetet nervore dhe inteligjencën artificiale. 

  

Për shembull, mund të analizojë sasi masive të të dhënave, siç janë raportet mjekësore dhe imazhet, për të identifikuar shkaqet e panjohura të sëmundjes, sipas MIT Technology Review. Ai gjithashtu do të ndihmojë në informimin e shkencëtarëve rreth kompjuterëve 'exascale', të cilët mund të përballojnë deri në një miliardë llogaritje në sekondë, vuri në dukje MIT. Në një tjetër eksperiment, hulumtuesit përdorën Summit për të analizuar dallimin midis sekuencave të gjenomit njerëzor. Tani që ky superkompjuter është ndërtuar, krijuesit e saj shpresojnë se mund të përdoret për një shumëllojshmëri të gjerë të projekteve shkencore, duke përfshirë hulumtimin e kancerit, modelimin e një reaktori shtrirje dhe identifikimin e modeleve në funksionimin dhe evoluimin e proteinave njerëzore dhe sistemeve celulare. 

Prezantimi i sotëm i superkompjuterit tregon forcën e lidershipit amerikan në inovacionin shkencor dhe zhvillimin e teknologjisë, tha sekretari i energjisë Rick Perry në një deklaratë. Do të ketë një ndikim të thellë në hulumtimin e energjisë, zbulimin shkencor, konkurrencën ekonomike dhe sigurinë kombëtare.  


Më të lexuarat