Secondary Adv

Krijohet per here te pare mish ne kushte laboratorike

Share on Google+

Mishi i krijuar në kushte laboratorike mendohet se ka shije të përafërt deri në 70 përqind me atë të mishit të vërtetë, dhe shumë shpejt do jetë gati për konsum.   

 

Sipas një firme izraelite, një sasi e madhe e mishit të krijuar në laborator me përmasat e një karte krediti është ngrënë për herë të parë nga konsumatorët. Mishi i kultivuar nga qeliza merr mostra nga kafshët e gjalla dhe i kthen ato në ushqim duke përdorur metoda shkencore dhe inkubacion. Një garë po zhvillohet në mesin e kompanive të teknologjisë ku secila garon për të qënë e para që të krijojë me sukses një produkt të qëndrueshëm.  

Përpjekjet e mëparshme kanë arritur të krijojnë mish të grirë dhe kofsha pule, por nuk arriti të formojë struktura komplekse të indeve të kafshëve, të tilla si biftekë. Firma e bioteknologjisë Aleph Farms pretendon se ka gjetur një mënyrë për të prodhuar mish me të njëjtat cilësi si alternativa origjinale. Teknologjia vjen në një kohë kur një popullsi në rritje e veganëve, vegjetarianëve dhe aktivistëve të të drejtave të kafshëve po zhvillojnë një luftë etike kundër ngrënies së mishit. Blegtoria dhe bujqësia llogariten në sasi të mëdha të tokës në dispozicion dhe është një kontribues kryesor i gazeve serrë. 

 

Dy inkubatorë imitojnë kushtet brenda një lopë për të prodhuar qelizat më të sakta të mundshme. Një seri komplekse e testeve pastaj prodhon katër lloje të ndryshme të indeve të kafshëve; qelizat e dhjamit, qelizat e enëve të gjakut dhe qelizat e muskujve. Këto pastaj kombinohen për të formuar një formë komplekse dhe pas tre javësh formojnë një biftek të plotë. Teknologjia për prodhimin e 'mishit' në kushte laboratorike është ende në zhvillim dhe firma pretendon se një copë e vetme e një bifteku të tillë do të kushtojë deri në rreth 50 dollarë. Didier Toubia, CEO i Aleph Farms tha se shija dhe aroma janë '60 - 70 për qind pranë qëllimit të dëshiruar dhe produkti nuk do të jetë ende i disponueshëm në treg për të paktën dy vjet.

 

Ju mund të hani balenë pa dëmtuar balenat ", thotë Jan Dutkiewicz, një studiues në Universitetin Johns Hopkins. Zhvillimi i teknologjisë është duke përparuar vazhdimisht, me Just Food, një firmë me bazë në San Francisko, duke punuar në përdorimin e proteinave bimore për të krijuar zëvendësime të mishit. Kompania pretendon se mishi i pulës që nuk vjen realisht nga pula do të jetë në dispozicion para fundit të vitit 2018. Industria e mishit është një nga sektorët më dominuese në botë dhe kërkon një sasi të madhe burimesh. Shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit dhe instituti kërkimor bujqësor zviceran, Agroscope botoi një letër më parë këtë vit, ku u shqyrtuan 40,000 fermerë dhe 1,600 përpunues, lloje paketimi dhe shitës me pakicë në 119 vende. 

 

Ata zbuluan se pa mish dhe konsumin e qumështit, toka bujqësore globale do të ulej me 76 për qind. Kjo barazohet me madhësinë e SHBA, Kinës, Bashkimit Evropian dhe Australisë të kombinuara, dhe do të kishte ende ushqim të mjaftueshëm për të ushqyer botën. Një numër i vogël prodhimesh krijon shumë ndikim: Vetëm 15 përqind e prodhimit të mishit të lopës krijon rreth 1.3 miliardë tonë ekuivalentë CO2 dhe përdor rreth 950 milionë hektarë tokë.

 


Më të lexuarat