Secondary Adv

Norvegjia do dergoje gaz ne Europe per aq kohe sa te jete e nevojshme

Norvegjia do të vazhdojë të dërgojë gaz natyror në Europë për aq kohë sa të jetë e nevojshme, tha të premten ministri i saj i klimës dhe mjedisit.

 

Ndërsa Norvegjia është furnizuesi më i madh i gazit në Europë, ajo synon gjithashtu të zvogëlojë emetimet e gazrave serrë me 55% deri në vitin 2030 nga nivelet e vitit 1990 dhe të jetë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050.

 

“Ne mendojmë se është strategjikisht e rëndësishme që ne t’i mbajmë këto dërgesa ndërsa ka ende përdorim, por ne gjithashtu punojmë për eliminimin e përdorimit, për kalimin, nga gazi natyror,” tha Espen Barth Eide në një ngjarje të Reuters Newsmaker.

 

Norvegjia po luante rolin e saj në tranzicionin e energjisë, tha ai, duke përmendur projektin e planifikuar të kapjes dhe ruajtjes së karbonit të Oslos duke përdorur Detin e Veriut dhe konvertimin e norvegjezëve në automjete elektrike (EV), me katër nga pesë makinat e reja të shitura që janë EV.

 

Në përgjithësi, nafta dhe gazi do të luanin një rol më të vogël në gjenerimin e të ardhurave për ekonominë norvegjeze në të ardhmen, tha Barth Eide, megjithëse vuri në dukje se “e ardhmja e gazit do të zgjasë më shumë se nafta”.

 

Ndërsa prodhimi i naftës në Norvegji arriti kulmin në fillim të viteve 2000, prodhimi i saj i gazit është rritur dhe pritet të mbetet gjerësisht i sheshtë deri në vitin 2030./Burimi: SCAN


Më të lexuarat