Secondary Adv

Punesimi ne rrezik, sektori i ndertimit ne eurozone vazhdon renien

Indeksi i Aktivitetit Total të PMI të Ndërtimit të eurozonës ra në 43.4 në nëntor.

 

Pak më i lartë nga niveli më i ulët dhjetë-mujor i tetorit prej 42.7, sipas të dhënave nga Hamburg Commercial Bank (HCOB) dhe ofruesi i indeksit S&P Global.

 

Indeksi i Aktivitetit Total, i cili bazohet në pyetësorët dërguar rreth 650 firmave të ndërtimit në Gjermani, Francë, Itali dhe Irlandë, gjurmon vëllimin e aktivitetit të ndërtimit çdo muaj për të përcaktuar shëndetin e sektorit.

 

Një lexim nën 50 sugjeron tkurrje ekonomike, ndërsa një numër mbi këtë sinjalizon rritje.

 

Megjithëse shkalla e rënies së nëntorit ishte më e ngadaltë se në tetor, shifrat e reja ende tregojnë një rënie të mprehtë të aktivitetit të ndërtimit. Kjo u ndikua kryesisht nga kërkesa e ngadaltë në sektorin e banesave dhe firmat tregtare dhe të inxhinierisë civile panë gjithashtu një rënie të aktivitetit.

 

Tkurrjet ishin veçanërisht të centralizuara në Francë dhe Gjermani, ku kjo e fundit regjistroi rënien më të madhe të prodhimit të parë në më shumë se tre vjet e gjysmë. Vetëm firmat italiane të ndërtimit arritën të regjistronin një rritje të aktivitetit, me këtë shifër që u ngjit me ritmin më të shpejtë që nga maji 2022.

 

Fondi Next Generation është një paketë prej 750 miliardë eurosh e krijuar për të ndihmuar vendet anëtare të BE-së të rikuperohen nga efektet e pandemisë COVID-19. Në përgjigje të kërkesës së zbehur, firmat e ndërtimit të eurozonës në përgjithësi po kërkonin të ulnin kostot muajin e kaluar.

 

Blerja e inputeve ishte në rënie për të 18-in muaj radhazi, dhe firmat ishin gjithashtu më ngurruese për të punësuar nënkontraktorë. Megjithatë, pavarësisht përpjekjeve për të frenuar shpenzimet e tepërta, presionet inflacioniste bënë që kostot e inputeve të muajit të kaluar u rritën me ritmin e tyre më të shpejtë që nga prilli.

 

Sidoqoftë, duhet të theksojmë se kjo prirje në të gjithë zonën euro nuk ishte gjithmonë e dukshme në nivel kombëtar. Muajin e kaluar, Franca dhe Italia shënuan rritje të barrës së kostos.

 

Megjithatë, norma e rritjes ishte më e ngadaltë se ajo e parë në tetor dhe firmat gjermane të ndërtimit panë një rënie modeste në kostot e inputeve.

 

Rënia e kërkesës çuditërisht u përkthye në një rënie të punësimit në sektorin e ndërtimit. Nivelet e punësimit në Eurozonë ranë me ritmin më të shpejtë të parë që nga maji 2020, megjithëse humbjet e vendeve të punës janë ende relativisht modeste.

 

Kur u pyetën për parashikimet e tyre për vitin e ardhshëm, firmat e ndërtimit të eurozonës mbetën pesimiste, me besimin që ra në nivelin më të ulët në një vit. Parashikimet nga Franca dhe Gjermania ishin më poshtëruesit, megjithëse firmat italiane treguan njëfarë optimizmi.

 

HCOB dhe S&P gjithashtu publikuan të dhëna për industrinë e ndërtimit në Mbretërinë e Bashkuar të mërkurën. Aktiviteti i biznesit ra për të tretin muaj radhazi, i udhëhequr nga një rënie e kërkesës për projektet e banesave, megjithëse ndërtesat tregtare treguan njëfarë elasticiteti.

 

Indeksi i menaxherëve të blerjeve të ndërtimit ra nga 45.6 në tetor në 45.5 pikë në nëntor. Nivelet e punësimit gjithashtu u ulën për herë të parë në dhjetë muaj dhe kostot e inputeve ranë me ritmin më të shpejtë të parë që nga korriku 2009./Burimi: Scan TV


Më të lexuarat