Secondary Adv

FMN: Inteligjenca artificiale do godase tregun e punes si nje cunami

Përparimi i inteligjencës artificiale do të godasë tregun global të punës “si një cunami”, paralajmëroi shefja e Fondit Monetar Ndërkombëtar.

 

Brenda dy viteve të ardhshme, teknologjia e AI do të prekë 60% të vendeve të punës në ekonomitë e zhvilluara dhe 40% globalisht, tha Kristalina Georgieva.

 

“Ne kemi shumë pak kohë për të përgatitur botën, për të përgatitur biznese,” tha ajo në organizatën e Institutit Suedez të Studimeve Ndërkombëtare.

 

“Mund të sjellë një rritje të madhe të produktivitetit nëse e menaxhojmë siç duhet, por gjithashtu mund të sjellë më shumë dezinformata dhe, natyrisht, pabarazi më të madhe në shoqërinë tonë”.

 

Sipas Georgieva, ekonomia globale është bërë më e ndjeshme ndaj krizave vitet e fundit, siç tregohet nga pandemia dhe lufta në Ukrainë. Megjithatë, ne nuk jemi në një recesion global, theksoi ajo.

 

Frika për tregun e punës është nxitur nga sistemet AI që shkruajnë tekst dhe prodhojnë imazhe dhe video sipas udhëzimeve të përdoruesit. Të tjerë parashikojnë zhdukjen e profesioneve të ndryshme duke rritur produktivitetin, të tjerë shohin rrezik të madh për një pjesë të madhe të punëtorëve.

 

Vlerësimet e pasojave ndryshojnë, por parashikimet e Georgieva janë përgjithësisht në përputhje me një raport të fundit nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim;.

 

Madje, rreziku vlerësohet të jetë më i madh në profesionet me kërkesa të larta aftësish, si menaxherët dhe inxhinierët, sipas OECD. Në të kundërt, sanitarët dhe punëtorët krahu janë dy kategori që, sipas raportit, nuk janë të kërcënuar për momentin./Burimi: abcnews.al


Më të lexuarat