Secondary Adv

FMN: Ekonomia e Kosoves do te rritet 3.8 per qind ne 2024

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikon rritje ekonomike për Kosovën në 3.8 për qind në vitin 2024.

 

FMN vlerëson po ashtu se ekonomia e Kosovës vazhdon të performojë mirë, përkundër një mjedisi sfidues.

 

“GDP reale, rritja u moderua në 3.3 për qind në vitin 2023 mes kërkesës së jashtme të frenuar dhe parashikohet të përshpejtohen në 3.8 për qind në vitin 2024, e nxitur nga kërkesa e brendshme.

 

Inflacioni është ngadalësuar ndjeshëm, duke arritur në 2 për qind nga viti në vit në tremujorin e parë të 2024”, thuhet në njoftimin e FMN-së për Kosovën.

 

Më tej thuhet se politikat fiskale, me një deficit të përgjithshëm fiskal prej 0.2 për qind të PBB-së në vitin 2023, duke reflektuar të forte mbledhjen e taksave.

 

Sipas këtij institucioni, deficiti i përgjithshëm parashikohet të zgjerohet në rreth 1½ për qind të PBB-së në vitin 2024.

 

Bo Li, zëvendës drejtor Menaxhues dhe ushtruesi i detyrës së Kryesuesit të Bordit, ka deklaruar se autoritetet e Kosovës vazhdojnë të avancojnë programin e tyre ekonomik dhe strukturor.

 

“Fuqizimi i mëtejshëm i menaxhimit të investimeve publike mbetet kyç”, thuhet në deklaratën e tij.

 

Po ashtu thuhet se vlerësimi i parë kreditor sovran i Kosovës është një zhvillim pozitiv që mund të ndihmojë në tërheqjen e investitorëve të rinj të huaj.


Më të lexuarat