Secondary Adv

Niveli i detit do rritet me 3 metra cdo shekull

Share on Google+

Qytetet e mëdha mund të asgjësohen nga rritja e nivelit të detit, teksa miliona njerëz do zhvendosen para fundit të shekullit, paralajmërojnë shkencëtarët. 

 

Niveli i ujit mund të rritet me 3 metra deri në fund të shekullit, sipas vlerësimeve të bazuara në një periudhë të ngjashme të ngrohjes 125,000 vjet më parë. 

Studimi i të dhënave të reja nga 'interglacial' i fundit, një periudhë e niveleve të larta të detit dhe niveleve të ulëta globale të akullit, shkencëtarët besojnë se mund të parashikojnë nivelet që mund të vendosë ngrohja tjetër globale. Shkrirja e kapakëve të akullit në Antarktidë bëri që niveli i detit të rritet me një ritëm të shpejtë, afërsisht 3 metra çdo 100 vjet. 

Kjo vazhdoi për shekuj, duke u ngritur në rreth 11 metra më e lartë se nivelet e tanishme, me copëza toke të mbuluara nga uji. Ndërsa ngrohja 'e fundit ndërglaciale' ishte një fenomen i ndodhur në mënyrë të natyrshme, ngrohja që po përjetojmë tani është shkaktuar kryesisht nga aktivitetet njerëzore, shpjegojnë shkencëtarët. 

Shkencëtarët paralajmërojnë se efektet e ngrohjes globale të bëra nga njeriu mund të jenë më shkatërruese pasi aktualisht po ngroh të dy polet me të njëjtën ritëm. Nëse dy pllakat e akullit të Grenlandës dhe Antarktidës do të shkriheshin plotësisht, do të shihej një rritje shkatërruese prej 200 metrash në nivelin e ujit.

Autori i studimit tha se në ndryshimin e klimës së nxitur nga gazi i gaztë në serë, ngrohja e shpejtë atmosferike dhe oqeanike ndodh në të dy rajonet polare në të njëjtën kohë. Studimi i kryer parashikon se ekziston edhe më shumë arsye alarmi, me një ngritje prej 3 metrash që pritet në nivelin e detit çdo shekull. 


Më të lexuarat