Secondary Adv

Zbulohet krateri me i vjeter i meteorit ne Toke

Share on Google+

Goditja më e vjetër e asteroidëve në Tokë ishte në Yarrabubba, në Australisë Perëndimore, rreth 2.229 miliardë vjet më parë, kanë konfirmuar shkencëtarët.   

 

Ekipi përdori për herë të parë analizën izotopike të mineraleve për të llogaritur moshën e saktë të kraterit me ndikim të gjerë 43 milje. 

Struktura e ndikimit Yarrabubba vlerësohet si një nga më të vjetrat e Tokës, por deri më tani i mungonte një epokë e saktë. Toka ka një sipërfaqe në ndryshim të vazhdueshëm për shkak të tektonikës dhe erozionit, që do të thotë se kraterat me ndikim shumë të vjetër janë të vështirë për t'u identifikuar. 

Ekipi analizoi mineralet e zirkonit dhe monazitit që ishin rikristalizuar nga goditja e asteroidit, në bazën e kraterit të gërryer për të përcaktuar moshën e saktë të Yarrabubba. Rreth 2.2 miliardë vjeç, Yarrabubba është gati sa gjysma e moshës së Tokës në vetvete, 4,5 miliardë vjet. 

Koha e ndikimit që krijoi kraterin madje mund të ketë ndihmuar në ngritjen e planetit Tokë nga një ngrirje e thellë, thonë studiuesit. Ndikimi Yarrabubba gjithashtu përkoi me zhdukjen e depozitimeve akullnajore, të cilat mungojnë në rekordin shkëmbor për 400 milion vjet që nga ndikimi. 

Llogaritjet e ekipit treguan se një ndikim në një kontinent të mbuluar me akull mund të dërgonte në atmosferë gjysmë trilionë ton avull uji, duke luajtur potencialisht një rol në modifikimin e klimës së Tokës. 

Asteroidi mund të ketë zbritur në një peizazh të mbuluar me akull, duke avulluar një vëllim të madh akulli në atmosferë dhe duke prodhuar kraterin 43 kilometra në shkëmbinjtë poshtë tij që shohim sot.


Më të lexuarat