Secondary Adv

Propozohet materiali ekuivalent me cimenton

Share on Google+

Një studio në Dubai po përpiqet të krijojë një ekuivalent teknologjik të çimentos nga kripa e kristalizuar dhe mineralet që formohen nga banesat e kripës të Emirateve të Bashkuara. 

 

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë zbuluar propozimin e tyre për bienalen e ardhshme të arkitekturës së Venecias 2020. 

E organizuar nga arkitektët Wael al Awar dhe Kenichi Teramoto e Waiwai, ekspozita do të eksplorojë se si komponimet e kripës që gjenden në sabkën e UAE-së (banesat e kripës) mund të frymëzojnë materiale ndërtimi alternative të rinovueshme. 

E quajtur ligatinat, përpiqet të krijojë një ekuivalent teknologjik të çimentos portland nga kripa e kristalizuar dhe mineralet që formohen nga banesat unike të kripës të Emirateve të Bashkuara. 

Industria e çimentos përbën 8% të të gjitha emetimeve të gazrave serë, në prodhimin e saj të betonit, i cili është materiali i dytë më i konsumuar në botë, kështu që zhvillimi i një materiali ndërtimor alternativ pa këtë ndikim të lartë mjedisor është jetik për formimin e një të ardhme të qëndrueshme, u shprehën arkitektët. 

Sabkha janë ndër elementët më të pasura gjeologjike të Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe përbërja e tyre minerale ka potencialin të krijojë një material ndërtimi të rinovueshëm, natyror që është ekuivalent në shkallë, kosto dhe forcë ndaj çimentos portland. 

Përmes projektit të ekspozitës, ne po eksperimentojmë me zhbllokimin e këtij potenciali përmes një procesi të kërkimit shkencor, u shprehën ata.


Më të lexuarat