Secondary Adv

Internet super i shpejte permes lazerave

Share on Google+

Shkencëtarët kanë zhvilluar një sistem lazerësh që mund të jenë në gjendje të gjenerojnë një transferim ultra të shpejtë të të dhënave në 100 Gbps.  

 

Shkencëtarët britanikë gjetën një mënyrë për të kontrolluar 'lazerët kaskadë kuantike terahertz', të cilat lëshojnë dritë në intervalin terahertz të spektrit elektromagnetik. 

Lazerët mund të sigurojnë lidhje wireless ultra të shpejtë, ku sasi të mëdha të të dhënave transferohen nëpër kampuset spitalore ose universitetet. Transferimi i të dhënave me 100 Gbps do të ishte një mijë herë më i shpejtë se një kabllo e shpejtë Ethernet. 

Rrezatimi Terahertz zë një hapësirë midis mikrovalëve dhe valëve të dritës infra të kuqe të njohur si 'hendeku terahertz'. Problemi me përdorimin e dritës në hendekun e terahertz është se lazerët duhet të modulohen shumë shpejt, ndizen dhe fiket ose pulsojnë rreth 100 miliardë herë në sekondë. 

Inxhinierët në Universitetin e Leeds dhe Universiteti i Nottingham besojnë se ata tani kanë gjetur mënyrën e arritjes së kësaj, duke kombinuar dritën me fuqinë e valëve të zërit. 

Në vend që të përdorin elektronikë të jashtëm, studiuesit përdorën valë akustike për të dridhur puset kuantike brenda lazerit kaskadë kuantike, të krijuara nga ndikimi i një pulsi nga një lazer tjetër mbi një film alumini.


Më të lexuarat