Secondary Adv

10 guret e cmuar me te vlefshem ne bote

Share on Google+

Pamje shkëlqyese, tërheqëse dhe tepër të bukura për t’u parë, gurët e çmuar janë, disa nga thesaret natyrore më të rrallë me të cilat qeniet njerëzore janë bekuar ndonjëherë.

 

Gjithashtu, gurët e çmuar formohen thellë në koren e Tokës dhe kur ato zbulohen, priten dhe lëmohen, ato përdoren për të bërë bizhuteri ose zbukurime të tjera shumë tërheqëse. Disa nga gurët e çmuar më me vlerë në botë janë tepër të shtrenjta dhe janë shitur për disa miliona dollarë për shkak të vlerës së rrallë të tyre. Që nga kohra të lashta, burra dhe gra me ndikim kanë vlerësuar dhe eksploruar vlerën e gurëve të çmuar, duke i përdorur ato për të gjitha llojet e demonstrimeve dhe shfaqjeve.

 

Gurët e çmuar gjithashtu kanë luajtur një mori rolesh të ndryshme në zhvillimin dhe legjendat e kulturave të ndryshme njerëzore ndër vite. Për shembull, thuhet se në kulturën e hershme indiane, diamantët shoqëroheshin me perënditë. Sot gurët e çmuar përdoren nga Indianët për të dekoruar idhujt. Gjithashtu, faraonët e Egjiptit të lashtë i adhuronin gurët e çmuar dhe i përdornin për shkallë të ndryshme zbukurimi. 

 

Sipas studimit, aktualisht ekzistojnë më shumë se dyqind lloje gurësh në botë. Disa gurë të çmuar janë më të rrallë se të tjerët, prandaj disa janë konsideruar më të vlefshëm se pjesa tjetër. Vlen të përmendet se disa prej këtyre gurëve të çmuar janë zbuluar mijëra vjet më parë ndërsa disa janë zbuluar së fundmi, dhe më shumë akoma do të zbulohen ndërsa përpjekjet për zbulimin e tyre vazhdojnë. Pra, cilat janë gurët e çmuar më të rrallë në botë për momentin? A janë ata shumë në qarkullim apo janë jashtëzakonisht të rrallë? Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, ne kemi përpiluar një listë me 10 guret e cmuar me me vlere ne bote.

 

1. Diamanti blu - 3,93 milion dollarë për karat

2. Jadeite - 3 milion dollarë për karat

3. Diamanti Rozë - 1,19 milion dollarë për karat

4. Rubi - 1.18 milion dollarë për karat

5. Smerald - 305,000 dollarë për karat

6. Alexandrite - 70,000 dollarë për karat 

7. Musgravite - 35,000 dollarë për karat

8. Berili i kuq - 10,000 dollarë për karat

9. Opal i Zi - 9,500 dollarë për karat

10. Tanzanite - 1,200 dollarë për karat


Më të lexuarat