Secondary Adv

10 inovacionet e inxhinierise se automjeteve

Share on Google+

Automjetet kanë ndryshuar shumë që nga vitet 1990, dhe sigurisht janë mjaft ndryshe që nga shpikja e tyre në fund të shekullit të 19-të. 

 

10 inovacionet e mëposhtme të rëndësishme në inxhinierinë e automjeteve nuk bëjnë përjashtim. Këto risi na tregojnë se sa larg ka arritur teknologjia. 

 

Motori me djegie të brendshme i bëri makinat "të lira" 

Motori me djegie të brendshme është, sipas çdo standardi, arsyeja de-fakto për ekzistencën e automjetit sot. Edhe pse shembuj të ndryshëm të motorëve të hershëm kanë qenë rreth e rrotull që nga vitet 1700, iu desh Etienne Lenior të prodhonte të parin të besueshëm, në 1859.

 

Motori me naftë është mjaft efikas 

Motori me naftë, ose motori i ndezjes nga kompresimi (CI), është zhvilluar nga Rudolf Diesel dhe është akoma sot efikasiteti më i lartë termik i çdo motori praktik të djegies së brendshme. Në disa raste, motorët me naftë me shpejtësi të ulët mund të kenë një efikasitet termik pak më shumë se 50%. 

 

Transmisioni automatik e bëri ngasjen më të lehtë 

Transmisioni automatik, ose vetë-ndërrimi është një tjetër risi e shkëlqyeshme në inxhinierinë e automjeteve. Sistemi i automatizuar çliron shoferin nga nevoja për të ndryshuar raportet e ingranazheve manualisht pasi automjeti është në lëvizje. 

 

Timoni elektrik e bëri vozitjen më të këndshme 

Timoni elektrik, ose drejtimi i ndihmuar nga energjia elektrike (PAS), është një tjetër risi e shkëlqyeshme në inxhinierinë e automobilave dhe ndihmon shoferët të drejtojnë makinat e tyre më lehtë. Përdorimi i nxitësve hidraulikë ose elektrikë lejon që drejtuesit e automjeteve të bëjnë shumë më pak përpjekje kur kthejnë timonin sesa në automjetet jo të pajisura me PAS, veçanërisht me shpejtësi të ulët ose kur janë të palëvizshëm.

 

Airbags: shpëtimi i jetës me fuqinë e ajrit 

Pas rripit të sigurimit, airbags janë një nga risitë më të rëndësishme në sigurinë e automjeteve dhe inxhinierinë e automjeteve. Ato janë krijuar për të fryrë jashtëzakonisht shpejt gjatë përplasjeve, ndikimeve ose ngadalësimit të shpejtë të papritur dhe cfryhen në mënyrë të barabartë. 

 

Motorët e makinave elektrike janë një gjë e së kaluarës dhe së ardhmes 

Motorët e makinave elektrike kanë qenë rreth e rrotull për shumë më gjatë sesa mund të prisni. Edhe pse automjetet hibride ose gjithë-elektrike tani përdoren në një numër të madh, makina elektrike e parë e prodhimit praktik u shfaq në Londër në 1884. 

 

GPS - Teknologji ushtarake amerikane që ju dërgon nga A në B

GPS, ose Sistemi Global i Pozicionimit, u zhvillua fillimisht nga Qeveria e Shteteve të Bashkuara për t'u përdorur nga forcat e armatosura. Departamenti i Mbrojtjes i Sh.B.A (DD) vendosi të përdorë satelitët për të mbështetur një sistem të ri navigimi. 

 

Shpëtimi i jetës me rripin e sigurimit me tre pika

Rripi i sigurimit tashmë të përhapur me tre pika është krijuar për të përhapur energjinë e shpejtë të ngadalësimit nga një përplasje në gjoks, legen dhe shpatullat e veshësit. Ajo u prezantua për herë të parë nga Volvo në 1959 dhe u zhvillua nga Nils Bohlin, i cili më parë kishte punuar për SAAB. 

 

Sinjalet e kthesës njoftojnë drejtuesit e tjerë për qëllimet tuaja 

Një tjetër inovacion i vogël, por i rëndësishëm, i inxhinierisë automobilistike është sinjali i kthesës ndezëse (treguesi). Format e hershme datojnë nga 1907, por versioni i patentuar në 1938 është ai që tani përdoret gjerësisht dhe kërkohet përgjithësisht në të gjitha makinat.

 

Goma pneumatike ishte revolucionare 

Megjithatë, një risi tjetër e shkëlqyeshme në inxhinierinë e automobilave ishte zhvillimi i gomave pneumatike. Në formën e tij më të thjeshtë, kjo konsiston në një rreth të thjeshtë gome të mbushur me ajër të kompresuar që siguron një mjet më të rehatshëm dhe efektiv për thithjen e tronditjeve dhe ngarkesave.


Më të lexuarat