Secondary Adv

Krijohet fibra e karbonit qe tretet ne uje

Share on Google+

Inxhinierët Koreanë kanë zhvilluar një material të përbërë të përforcuar me fibër karboni me mbrojtje ndaj zjarrit që shpërndahet në ujë, perfekt për riciklimin, sipas një studimi të fundit. 

 

Ekipi, i udhëhequr nga Dr. Yong chae Jung përdori acidin tanik, një lloj polifenoli që sintetizohet zakonisht nga bimët, për të krijuar një material të ri me plastikë të përforcuar me fibër karboni (CFRP). 

Ne kemi krijuar një material të përbërë me një gamë të zgjeruar të aplikimit që është një përmirësim dramatik në krahasim me plastikën konvencionale të përforcuar me fibër karboni në drejtim të mbrojtjes ndaj flakës, ngurtësisë mekanike dhe riciklueshmërisë. Këto tipare të përmirësuara janë domethënëse në atë që përcaktojnë gamën të aplikimit të materialit të përmendur të përbërë, tha Jung.

CFRP është afërsisht katër herë më i lehtë se çeliku, por 10 herë më i fortë. Sot përdoret gjerësisht në fushën e hapësirës ajrore, industritë e pajisjeve sportive dhe gjetkë. CFRP duhet të jetë rezistent ndaj flakës, pasi përdoret pranë ose rreth proceseve që janë të ndjeshme ndaj zjarrit.

Për të siguruar që CFRP është i sigurt rreth zjarreve, ndonjëherë sintetizohet me aditivë. Në të kaluarën, një rezistent i flakës halogjene është përdorur për këtë qëllim. Por përdorimi i halogjenit në CFRP është ndaluar në të gjithë botën sepse gjeneron substanca toksike kur futet përmes një procesi riciklimi.

Kjo është arsyeja pse është dashur të krijojë një material jo toksik dhe të sigurt për të krijuar CFRP. Futni acid tanik, i cili lidhet fort me fibër karboni dhe shndërrohet në qymyr druri kur digjet. Ekipi më pas vendosi të prodhojë rezinë epokside nga acidi tanik dhe ta përzieni në fibrën e karbonit. Rezultati ishte një CFRP që është i fortë dhe rezistent ndaj flakës.


Më të lexuarat