Secondary Adv

SHBA planifikon 6 mln testime ne dite

Share on Google+

Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) ka njoftuar një plan për të kryer testimin e koronavirusit të miliona njerëzve në ditë deri në fund të vitit. 

 

Zyrtarët thonë se deri në gjashtë milion teste ditore në SH.B.A. mund të zhvillohen deri në dhjetor të vitit 2020, si pjesë e nismës Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx). 

Hapat përfshijnë vendosjen e mega-laboratorëve, krijimin e kiteve të testimit që nuk përdorin tamponët tradicional të hundës dhe zgjerimin e testeve për komunitetet e varfëra dhe të anashkaluara. Autorët thonë se peizazhi aktual i testimit është i papranueshëm dhe se ekziston një nevojë urgjente për teste që japin rezultate shpejt, lehtë dhe lirë. 

Një nga qëllimet e iniciativës RADx është zgjerimi i kapaciteteve në mënyrë që deri në dhjetor të vitit 2020, afërsisht dy përqind e popullsisë amerikane të mund të testohet në ditë, me më shumë teste të gatshme për dislokim të shpejtë në përpjesëtim me kërkesën kombëtare.

RADx u krijua në Prill 2020 pasi Kongresi miratoi një faturë stimuluese prej 1.5 miliardë dollarësh për të financuar teknologjitë e testimit. Ai synon të rrisë numrin, llojet dhe cilësinë e testeve që bëhen për COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga virusi. 

 

Për të marrë gjashtë milion teste në ditë 2020, rreth gjashtë herë më shumë se niveli aktual, RADx përfshin katër komponentë kryesorë. Zyrtarët shpresojnë se kjo do të ndihmojë në uljen e shtrimit në spital dhe nivelet e vdekjeve në vend. 

Në SH.B.A., aktualisht ka më shumë se katër milion raste të konfirmuara të virusit dhe më shumë se 143,000 vdekje.


Më të lexuarat