Secondary Adv

7 mrekullite e botes antike

Share on Google+

Shtatë mrekullitë e botës antike është një nga listat e para të udhëtimit në histori. 

 

Ideja e krijimit të një liste të mrekullive arkitektonike lindi pas pushtimit të Aleksandrit të Madh të pjesës më të madhe të botës së njohur në shekullin e 4 para Krishtit, i cili u dha udhëtarëve Grekë qasje në qytetërimet e Egjiptianëve, Persianëve dhe Babilonasve.

 

Shkrimtarët Grekë nuk u referuan këtyre monumenteve si "Mrekulli", por më tepër si "pamjet kryesore" ose "gjërat që duhen parë" (theamata). Çdo person kishte versionin e tij të listës së Shtatë mrekullive. Disa lista përmbajnë mrekulli të tilla të lashta si Muret e Babilonisë dhe Pallati i Kirit, Mbreti i Persisë. Sot, listat e shtatë mrekullive të reja të botës janë krijuar gjatë gjithë kohës por këto janë mrekullitë origjinale të botës.

 

7. Mauzoleumi i Halicarnassus

6. Statuja e Zeusit në Olympia

5. Fari i Aleksandrisë 

4. Tempulli i Artemis 

3. Kopshtet e varura  

2. Kolosi i Rodos

1. Piramida e Madhe e Gizës


Më të lexuarat