Secondary Adv

Krijohet fasha qe sheron frakturat

Share on Google+

Është zhvilluar një lloj i ri fashe që mund të rikuperojë kockat e thyera duke transplantuar proteina kockore-formuese dhe qelizat staminale direkt në fraktura.  

 

Biomateriali, i cili mund të ngjitet në një frakturë 'si një suva' për të përshpejtuar shërimin, është testuar me sukses në kafkat e minjve.

Pas rindërtimit të copave të kockave të thyera, fasha e biodegradueshme e cila është dy deri në tre herë më e trashë se flokët e njeriut, absorbohet nga trupi pa ndonjë efekt anësor të pafavorshëm. Shpresohet që, pas provave klinike, fasha e kockave mund të ndryshojë sesi trajtohen kockat e thyera në spitale dhe të zvogëlojë infeksionet nga dëmtimet serioze të frakturave të hapura. 

Teknologjia jonë është e para që inxhinieron një ind të ngjashëm me kockat nga qelizat burimore të kockave njerëzore në laborator brenda një jave dhe e transplanton atë me sukses në defektin e kockave për të filluar dhe përshpejtuar riparimin e kockave, tha Dr Shukry Habib. 

Fashat janë të holla dhe fleksibël, kështu që ato mund të pozicionohen dhe bashkohen në një mënyrë shumë minimale invazive. Provat klinike janë planifikuar për fashat e kockave dhe shkencëtarët planifikojnë të zhvillojnë më tej konceptin për të përmirësuar shërimin në organet dhe indet e tjera. 

Fashë vetë është bërë nga një polimer i quajtur polycaprolactone, i cili është miratuar tashmë nga FDA për përdorim në mjekësi dhe stomatologji. Ekipi ka zhvilluar dy lloje të fashës që të dy përmirësojnë riparimin e kockave, të dyja me dhe pa qeliza staminale. Biomateriali është i veshur në një proteinë të quajtur 'Wnt3a' që përdoret në të gjithë trupin për rritje dhe riparim. 


Më të lexuarat