Secondary Adv

Shkencetaret krijojne drurin transparent

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar ‘drurin transparent’ që mund të zëvendësojë xhamin konvencional në dritare.   

 

Risia u zhvillua duke përdorur dru nga pema balsa, e cila është vendase në Amerikën e Jugut dhe Qendrore, dhe pretendon të jetë pesë herë më e efektshme termikisht se xhami.

Ekipi përpunoi dru balsa në një banjë oksiduese që e zbardh atë duke e bërë pothuajse transparent dhe më pas depërtoi në të me një polimer sintetik të quajtur alkool polivinil (PVA), duke krijuar një produkt praktikisht transparent.

Ndryshe nga qelqi tradicional, druri transparent mund të përballojë ndikime shumë më të forta dhe do të përkulet ose copëtohet kur dëmtohet, në vend që të shkatërrohet. Së bashku me kontributin në gazrat serë, qelqi kontribuon në humbjen e energjisë.

Dritaret e ndërtesave të banimit në veçanti përbëjnë 10-25% të humbjes së nxehtësisë për shkak të aftësisë së tyre të dobët të menaxhimit termik, shkroi ekipi në studim. Për të zhvilluar dru transparent, studiuesit e zhytën drurin në një tretësirë ​​zbardhues në temperaturën e dhomës për të hequr substancën thithëse të dritës nga struktura. 

Kalimi në dru transparent mund të provojë të jetë edhe me kosto efikase, ndanë studiuesit në një deklaratë. Është afërsisht pesë herë më efikas termikisht se xhami, duke ulur kostot e energjisë. 

I bërë nga një burim i qëndrueshëm, i rinovueshëm me emisione të ulëta të karbonit. Ku është gjithashtu në përputhje me pajisjet ekzistuese të përpunimit industrial, duke e bërë kalimin në prodhim një perspektivë të lehtë.


Më të lexuarat