Secondary Adv

Covid nuk perhapet permes siperfaqeve

Share on Google+

Me raste të koronavirusit në të gjithë botën tani në mbi 35 milion, shkencëtarët kanë punuar gjatë gjithë kohës për të kuptuar se si përhapet virusi.

 

Tani, ekspertët nga Universiteti i Kalifornisë pretendojnë se virusi nuk përhapet përmes sipërfaqeve prekëse si dorezat e dyerve dhe çelsat e dritës. Ekspertët thanë: Nuk përhapet nëpër sipërfaqe. Kishte shumë frikë në fillim të pandemisë për transmetimin e fomiteve. 

Tani e dimë që rrënja e përhapjes nuk është prekja e sipërfaqeve dhe prekja e syrit tuaj. Por është nga të qenit afër dikujt që nxjerr virus nga hunda dhe goja, pa e ditur në shumicën e rasteve se po e bën atë. 

Pretendimet e Dr Gandhit kundërshtojnë gjetjet e një studimi nga Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në Montana. Analiza e tyre sugjeron që virusi mund të mbijetojë deri në katër orë në bakër, deri në 24 orë në karton dhe deri në tre ditë në plastikë dhe çelik inox.

Studiuesit thanë: Rezultatet tona tregojnë se transmetimi i aerosolit dhe fomitit i HCoV-19 është i besueshëm, pasi virusi mund të mbetet i vlefshëm në aerosole për shumë orë dhe në sipërfaqe deri në ditë. Dr Gandhi thotë se mënyra më e lehtë për të kapur virusin është duke u ekspozuar ndaj sekrecioneve të gojës dhe hundës së dikujt tjetër.

Për atë arsye, ajo rekomandon të vishni një maskë ndërsa jeni jashtë shtëpisë. Ajo shtoi: Njerëzit mund të ndihen krejtësisht të shëndetshëm dhe akoma po e përhapin virusin me shpejtësi të lartë nga hunda dhe goja.


Më të lexuarat