Secondary Adv

Ja pse disa nuk shfaqin simptoma te Covid

Share on Google+

Koronavirusi mund të jetë në gjendje të bllokojë dhimbjen dhe të maskojë sëmundjen në fazat e saj të hershme ndërsa përhapet në të gjithë trupin, sugjeron një studim.

 

Në hulumtimet e kryera në minj, shkencëtarët zbuluan se proteina spike që virusi përdor për të hyrë në qeliza bashkohet me një receptor dhe krejtësisht e kthen rrugën e sinjalizimit të dhimbjes së neuroneve. Lehtësimi i dhimbjes mund të ndodhë brenda 30 minuta nga infektimi dhe zgjat për disa orë, në mos ditë. 

Ekipi, nga Universiteti i Shkencave të Shëndetit në Arizona, thotë se gjetjet mund të shpjegojnë pse gati gjysma e të gjithë pacientëve me COVID-19 nuk kanë simptoma. Autori, Dr Rajesh Khanna, thotë se studimi mund të shpjegojë gjithashtu se si sëmundja përhapet kaq shpejt.

Për mua kishte shumë kuptim që ndoshta arsyeja e përhapjes së pandërprerë të COVID-19 është se në fazat e hershme, ju po ecni shumë mirë sikur asgjë nuk është në rregull sepse dhimbja juaj është shtypur,tha ai në një deklaratë. Ju keni virusin, por nuk ndiheni keq sepse dhimbja juaj është zhdukur. 

Nëse mund të provojmë se kjo lehtësim i dhimbjes është ajo që po shkakton përhapjen e mëtejshme të COVID-19, kjo ka një vlerë të jashtëzakonshme. Kur njerëzit përjetojnë diçka që shkakton dhimbje, një proteinë e quajtur faktori i rritjes endoteliale vaskulare-A (VEGF-A), lidhet me receptorin e njohur si neuropilin-1.

Kjo krijon një seri reagimesh që shkaktojnë që nervat të mbingarkohen, gjë që krijon ndjenjën e dhimbjes. Studiuesit zbuluan se virusi ka një receptor të dytë që gjithashtu lidhet me neuropilin-1 në të njëjtin vend me VEGF-A. Sidoqoftë, proteina spike në pjesën e jashtme të virusit përmbys rrugën e sinjalizimit të dhimbjes.


Më të lexuarat