Secondary Adv

Zbulohen grupet e gjakut me te rrezikuara nga Covid

Share on Google+

Njerëzit me një lloj gjaku O kanë 12 përqind më pak të ngjarë të marrin koronavirusin sesa grupet e tjera të gjakut, ka zbuluar një studim.  

 

Ai gjithashtu zbulon se ata me një lloj gjaku negativ (O-, A-, B- ose AB-) kanë, mesatarisht, 21 përqind më pak të ngjarë të marrin virusin sesa njerëzit me një lloj pozitiv. Individët me tip O ose gjak negativ kanë gjithashtu 13 përqind dhe 19 përqind më pak të ngjarë të zhvillojnë simptoma të rënda ose të vdesin, përkatësisht. 

Në MB, rreth 15 përqind e popullsisë kanë një lloj gjaku negativ dhe pothuajse gjysma (rreth 48 përqind) janë të tipit O. Rreth një në tetë njerëz (13 përqind) janë O-, të cilët kanë 26 përqind më pak mundësi të infektohen dhe 28 përqind më pak të ngjarë të zhvillojnë simptoma të rënda ose të vdesin. 

Studiuesit nga Instituti për Shkencat Klinike Vlerësuese në Toronto studiuan 225,556 njerëz që kishin një test gjaku midis 2007 dhe 2019 dhe një shtupë Covid këtë vit. Çdo person ka një nga katër grupet e gjakut, ose A, B, AB ose O dhe ndryshimi në grupet e gjakut varet nga prania ose mungesa e shtojcave specifike në qelizat e kuqe të gjakut të quajtura antigjene. 

Ekzistojnë dy antigjene, A dhe B. Një individ mund të ketë njërën nga këto, të dyja (AB) ose asnjë (O). Prania, ose mungesa e këtyre molekulave dikton se çfarë grupi gjaku është një person. Ekziston një antigjen tjetër, por nuk ka katër mundësi, vetëm dy dhe kjo quhet antigjen Rhesus.

Një person është ose Rh pozitiv ose Rh negativ. Analiza statistikore e llogaritur për të gjitha variablat dhe bashkë me sëmundjet e tjera, gjetën se rreziku relativ i rregulluar për infeksionin SARS-CoV-2 është 15 përqind më i lartë në tipin AB sesa në llojin A. Infeksioni është pesë përqind më pak i mundshëm në tipin O se A, por kur krahasohet me të gjithë grupet e gjakut, kjo rritet në 12 përqind, zbuluan studiuesit.


Më të lexuarat