Secondary Adv

Vaksinat Covid do modifikohen per variantet e reja

Share on Google+

Vaksinat Covid të modifikuara që do trajtojnë variantet e reja do zhvillohen shpejt pa kompromentuar sigurinë ose efektivitetin, sipas rregullatorit të ilaçeve në MB.

 

Qasja do të jetë e ngjashme me procesin rregullator për vaksinën e modifikuar të gripit,e cila merret me shtame të reja çdo vit. Do të thotë nuk do të kërkohet një aprovim i ri, në një përpjekje për të mbrojtur popullatën nga variantet e reja të mundshme të virusit.

Shkencëtarët kanë thënë më parë se një variant rezistent ndaj kulturave aktuale të vaksinave ka të ngjarë të shfaqet në një moment, por vaksinat gjithashtu mund të përshtaten shpejt. Kjo vjen ndërsa Britania e Madhe përballet me arritjet e varianteve të reja shqetësuese, duke nxitur një sulm të shpejtë në fushat ku janë zbuluar tensionet.

Javën e kaluar Shëndeti Publik në Angli (PHE) konfirmoi se varianti shumë virulent Brazilian kishte mbërritur në MB, dhe ata nuk kishin qenë në gjendje të gjenin një nga rastet e infektuara. Zyrtarët janë të shqetësuar për variantin pasi vaksinat aktuale nuk janë studiuar ende kundër variantit.

Udhëzimet më të fundit thonë se prodhuesit e vaksinave do të duhet të japin prova të forta se një vaksinë e modifikuar ndaj çdo varianti të ri, prodhon një përgjigje imune. Sidoqoftë, studimet e gjata klinike që mendohet se nuk shtojnë kuptimin rregullator të sigurisë, cilësisë ose efektivitetit të tyre nuk do të nevojiten.

MHRA tha se studiuesit janë në një pozitë më të mirë për të matur mbrojtjen duke parë antitrupa në gjak pas vaksinimit, duke zvogëluar nevojën për të pritur dhe parë nëse njerëzit në një provë infektohen ose jo me virusin.


Më të lexuarat