Secondary Adv

Profesionet qe rrezikohen nga automatizimi

Share on Google+

Kamarierët, sistemuesit e rafteve dhe njerëzit që punojnë në shitjet pakicë ka më shumë të ngjarë të zëvendësohen nga sisteme të automatizuara në të ardhmen.

 

Studimi zbuloi se ndërsa detyrat manuale dhe të përsëritura ishin të lehta për t'u zëvendësuar me robotë, mjekët dhe mësuesit ishin të sigurt. Punët më të rrezikuara nga automatizimi, janë kamerierët, mbushësit e rafteve, asistentët e shitjes me pakicë, stafi i lokaleve dhe punëtorët e fermave.

Në skajin tjetër, ata që janë në rolet më të "sigurta nga automatizimi" janë mjekët, mësuesit, dentistët, psikologët dhe fizioterapistët. Duke analizuar 20 milion vende pune nga i gjithë vendi, ekipi zbuloi se rolet me detyra të përsëritura dhe rutinë do të jenë të parat në linjë për automatizimin, me disa industri, të tilla si prodhimi, duke filluar këtë proces dekada më parë.

Rritja e inteligjencës artificiale paraqet një kërcënim ekzistencial për tregun e punës në MB. Eshtë një ndryshim i pashmangshëm dhe i diskutueshëm në mënyrën e funksionimit të ekonomisë, e cila është shpejtuar vetëm nga automatizimi i detyruar i sjellë nga Covid, pasi bizneset ishin të kufizuara në aftësinë e tyre për të pasur role të përballura me klientët.

Të dhënat analizuan 20 milion punë, duke parë rrezikun e automatizimit, duke analizuar nëse detyrat e përsëritura dhe rutinore do të kryheshin më shpejt nga një algoritëm. Prandaj, vendet e punës që tentojnë të kenë më pak nevojë për ndërhyrje njerëzore, dolën me një rrezik shumë më të lartë.

Kamarierët kryesojnë listën duke patur një probabilitet prej 72.81 përqind të zëvendësohen nga robotë gjatë viteve të ardhshme, një proces që mund të shpejtohet nga kriza e rekrutimit. Autorët e studimit zbuluan se një kombinim i menusë me ekran me prekje, pagesa e çastit pa kontakt dhe vetë shërbimi do të shihte që shumë role të stafit nuk duheshin më.


Më të lexuarat