Secondary Adv

Dielli artificial i Kines arrin rekordin e ri boteror

Share on Google+

Reaktori i shkrirjes bërthamore, 'dielli artificial' i Kinës ka vendosur një rekord të ri botëror pasi funksionoi në 120 milion ° C për 100 sekonda.

 

Ajo gjithashtu arriti një temperaturë kulmore prej 160milion ° C, më shumë se dhjetë herë më e nxehtë se dielli. Shkencëtarët kinezë shpresojnë se EAST do të zhbllokojë një burim të fuqishëm të energjisë së gjelbër në kërkimin e Pekinit për 'energji të pastër të pakufishme'.

Pajisja e përparuar, e cila u ndez për herë të parë dhjetorin e kaluar, theu rekordin e saj të mëparshëm të ruajtjes së një temperature plazme prej 100milion ° C për 100 sekonda. Qëllimi tjetër i tij mund të jetë drejtimi në një temperaturë të qëndrueshme për një javë.

Makineria, pajisja më e madhe dhe më e përparuar e kërkimit eksperimental e shkrirjes bërthamore të Kinës, përdor një fushë të fuqishme magnetike për të shkrirë plazmën e nxehtë. Eshtë krijuar për të replikuar procesin e shkrirjes bërthamore që ndodh natyrshëm në diell dhe yje për të siguruar energji të pastër pothuajse të pafund.

I vendosur në provincën Anhui lindore të Kinës dhe i përfunduar në fund të vitit të kaluar, reaktori shpesh quhet një 'diell artificial' për shkak të nxehtësisë dhe energjisë së madhe që prodhon.

Zhvillimi i energjisë së shkrirjes bërthamore nuk është vetëm një mënyrë për të zgjidhur nevojat strategjike të Kinës për energji, por gjithashtu ka një domethënie të madhe për zhvillimin e qëndrueshëm të ardhshëm të energjisë dhe ekonomisë kombëtare të Kinës", tha një zëdhënës i Partisë Komuniste në pushtet.


Më të lexuarat