Secondary Adv

Krijohet materiali polimer i biodegradueshem

Share on Google+

Një film i ri i qëndrueshëm vegan mund të zëvendësojë plastikën me një përdorim në shumë produkte të konsumit, thonë shkencëtarët. 

 

Filmi, i krijuar në Universitetin e Kembrixhit, është frymëzuar nga rrjeta e merimangës, një nga materialet më të forta të njohura nga natyra. Ka forcën e polimerëve sintetikë të bërë nga njeriu në qeset plastike dhe mbështjellëset, por zbërthehet plotësisht natyrshëm, pa dëmtuar mjedisin.

Produkti i ri do të komercializohet nga Xampla, një kompani që zhvillon zëvendësime për plastikën me një përdorim dhe mikroplastikën. Xampla do të prezantojë një varg qesesh dhe kapakësh me një përdorim më vonë këtë vit, të cilat mund të zëvendësojnë plastikën e përdorur në produktet e përditshme si tabletat e larjes së enëve dhe kapsulat e detergjentit të rrobave, shumë prej të cilave vijnë akoma në mbështjellësa plastikë individualë.

Firma po teston gjithashtu filmin me bazë bimore në paketimin e ushqimit si kontejnerët sanduiç dhe kutitë e sallatës. Gjithashtu po punon për zhvillimin e filmave të ngrënshëm, të cilët mund të përdoren për aplikime të tilla si shpërndarja orale e ilaçeve. Ngjyra 'strukturore' jo-zbehëse gjithashtu mund të shtohet në polimer dhe mund të përdoret gjithashtu për të bërë veshje rezistente ndaj ujit.

Metoda e prodhimit mund të përplaset deri në shkallë industriale, pretendojnë ekspertët. Studiues të tjerë kanë punuar drejtpërdrejt me materiale mëndafshi si një zëvendësim plastik, por ato janë ende një produkt shtazor, tha autori i studimit. Materiali është në gjendje të kompostohet në shtëpi, ndërsa llojet e tjera të bioplastikës kërkojnë që objektet industriale të kompostimit të degradojnë.

Ai gjithashtu nuk kërkon modifikime kimike në blloqet e saj natyrore të ndërtimit, në mënyrë që të degradohet në mënyrë të sigurt në mjediset më natyrore. Materiali u krijua duke përdorur një qasje të re për mbledhjen e proteinave bimore në materiale që imitojnë mëndafshin në një nivel molekular.


Më të lexuarat