Secondary Adv

Projekti i xhamise me volume te harkuara

Share on Google+

Aidia Studio ka propozuar një xhami për Preston, Angli, e cila është projektuar të jetë një "arketip thelbësor i arkitekturës islame". 

 

Nëse do të ndërtohet Xhamia e Prestonit të Ri do të vendosej në periferi veriore të Prestonit në majë të një kodre të vogël. Pozicioni i saj i ngritur synon të krijojë një udhëtim simbolik të ngjitjes në ndërtesën fetare nga zona përreth.

Një rresht me harqe 4,7 m të gjerë shtrihet në të gjithë pjesën e pasme të ndërtesës, ndërsa harqe më të shkurtër, gjysmë të gjerë janë vendosur në pjesën e përparme të ndërtesës.

Harqet e Xhamisë së Prestonit të Ri do të ndërtohen duke përdorur gurë natyrorë të përforcuar ose të derdhur në beton të përforcuar me fibra xhami. Një kullë minareje 32 m e gjatë do të vendoset pranë xhamisë dhe do të shërbejë si pikë referimi për Preston.

Një holl në pjesën e përparme të ndërtesës do të shërbejë si një hapësirë ​​kalimtare që ofron akses në një bibliotekë, një dhomë të madhe lutjesh, sheshe dhe zyra.

Hyrje të veçanta për burra dhe gra do të vendosen në të dy skajet e ndërtesës dhe do të çojnë në dhomat e vecanta të lutjes. Parkingu i makinave ka një pamje të shkallëzuar, kaskadë që është projektuar për të mos i ngjan funksionit të saj.


Më të lexuarat