Secondary Adv

Projekti i bibliotekes ne forme unaze ne Milano

Share on Google+

Në Milano propozimi i Bibliotekës Evropiane të Informacionit dhe Kulturës (BEIC) nga noa* synohet të shërbejë si një qendër krijimi që frymëzon dhe çliron mendjen.

 

I titulluar Pema e Dijes, projekti u shoqërua nga zhvillimi i një peizazhi natyror që përshkon të gjitha hapësirat, ndërsa një unazë organike në çati, tipari dallues arkitekturor i bibliotekës, strehon papritur një park të lulëzuar.

Biblioteka ka gjithsej 9 kate: ai kryesor ndodhet në katin e parë, ku një shëtitore e përdredhur lejon kalimin e plotë të ndërtesës. Ndërkohë, një dhomë studimi rrethore për 200 persona, me pamje 360° mbi Milano, mbyll vertikalisht ndërtesën.

Për ta arritur atë, ngjitesh në një ashensor të veçantë, një kullë e duhur librash, të marra sipas nevojës nga një sistem i automatizuar. Nëpërmjet këtij peizazhi mahnitës të librave në lëvizje, arrihet pika më e lartë e BEIC.

Ndjehet si të ngjitesh në një pemë pasi të kesh ecur nëpër një kopsht të harlisur. Dhe jo rastësisht, pasi arketipi që frymëzoi ekipin e arkitektëve është Kopshti i Edenit, ku rritet Pema e Dijes të së mirës dhe së keqes.

Në çatinë e BEIC, studio noa* donte të rikrijonte një Eden tokësor, ku ne mund të festonim bukurinë e dijes dhe vazhdimisht t'i inkurajonim njerëzit që të afroheshin drejt botëve të panjohura.


Më të lexuarat