Secondary Adv

Projekti i ures reflektuese qe kalon neper Porto

Share on Google+

Duke prerë dhe pasqyruar peizazhin urban si një teh i abstraktuar, projekti i urës nga Herzog & de Meuron parashikohet si një pikë referimi e re për qytetin portugez.

 

Vëllimi skulpturor do të kërkojë vendin e tij midis urave Arrábida dhe Dom Luís, duke lidhur Porton me Vila Nova de Gaia duke kaluar lumin Douro.

Përtej shërbimit si një platformë lidhëse dhe shikimi, ura e propozuar do t'i japë Portos gjithashtu një program të ri dhe fleksibël social, të pasur me aktivitete komunale dhe të kohës së lirë.

E mbështetur nga trarët e zinj, '570 Porto Bridge' shfaqet si një vëllim betoni i mbështjellë në një sipërfaqe reflektuese për të rritur qëndrueshmërinë e saj duke theksuar 'mprehtësinë' e perceptuar.

Pamja e saj ndryshon në varësi të motit dhe kohës së ditës. Nga ana programore, '570 Bridge Porto' do të strehojë një shesh të ri urban përgjatë buzës së lumit, ku kalatat kryesore qëndrojnë në vend të një stacioni aktual të karburantit.

Ndërsa mbajnë urën, ato kalata mbajnë gjithashtu një çati të hollë, duke krijuar një hapësirë intime poshtë.

Për më tepër, një tendë e hollë reflektuese, e varur nga kalatat e urës, do të zërë qendrën e sheshit, duke pasqyruar rrethimin e gjelbër dhe ujërat Douro, ndërsa siguron hije në stacionin e tramvajit.

Kur bie nata, çatia do të reflektojë të gjitha burimet e dritës, duke krijuar një shfaqje magjepsëse për të gjithë kalimtarët.


Më të lexuarat