Secondary Adv

Krijohet filmi qe ruan ndertesat dhe makinat te fresketa

Share on Google+

Studiuesit kanë zhvilluar një alternativë ndaj njësive të ajrit të kondicionuar që mund t'i mbajnë ndërtesat dhe makinat të freskëta pa kërkuar energji të jashtme.

  

Ekipi krijoi një film me bazë bimore që mund të bëhet më i freskët kur ekspozohet ndaj dritës së diellit dhe vjen në një sërë teksturesh dhe ngjyrash të ylbertë.

Ky material inovativ përdor ftohje rrezatuese pasive gjatë ditës, që do të thotë se lëshon nxehtësinë e tij në hapësirë pa u zhytur nga ajri ose atmosfera. Rezultati është një sipërfaqe që mund të jetë disa gradë më e ftohtë se ajri rreth saj pa përdorur asnjë energji elektrike.

Kërkuesit shtresuan nanokristale celuloze shumëngjyrëshe (CNC) me një material me ngjyrë të bardhë të bërë nga celuloza etil, duke krijuar një film me dy shtresa që ishte edhe i fortë dhe efektiv.

Filmat janë bërë me ngjyra të gjalla, duke përfshirë blu, jeshile dhe të kuqe. Kur vendoseshin nën rrezet e diellit, filmat ishin mesatarisht gati 40°F më të ftohtë se ajri përreth dhe gjeneruan mbi 120 Wat fuqi ftohëse, duke rivalizuar shumë lloje të kondicionerëve të banimit.

Aspekti më sfidues i këtij hulumtimi ishte gjetja e një mënyre për t'i bërë të dyja shtresat të ngjiteshin së bashku.


Më të lexuarat